Etienne Cooreman – een wijs man – spreekt honderduit over de jeugd die financieel analfabeet is.

Op 14 oktober 2016 publiceerde De Tijd een interview met Dhr. Cooreman:

http://bit.ly/2fQwKYs

Verplichte lectuur voor ieder die interesse heeft voor alles wat met financiën te maken heeft en nog meer verplicht voor hen die zich hiervoor niet interesseren!  De Belg laat zich zoals almaar blijkt nog steeds en liefst leiden als een waarachtige grijze muis in de financiële jungle waar goed getrainde jagers verkopers/adviseurs van financiële producten hun gespecialiseerde aanpak met drang en lust botvieren op de onwetende consument, ten nadele van deze laatste maar meestal ten voordele van de eerste.

En door het ontbreken van gedegen financiële educatie – die uiteraard best niet (!) gegeven wordt door een geïnteresseerde financiële instelling maar beter door onafhankelijke en objectieve leermeesters, kent de jeugd er niets meer van, zegt Dhr. Cooreman, en is die jeugd financieel analfabeet. (sic).

In het artikel leest u deze bevinding door Bakelants en Paepen:
…”Hij heeft helaas gelijk. Ik hoorde deze week nog van een bankier dat sommige klanten wel erg verbaasd kijken als ze horen dat ze bij de aankoop van een huis ook registratierechten dienen te betalen. Diezelfde klanten worden zelfs kwaad als de bankier hun uitlegt dat een bank verwacht dat ze ook zelf wat gespaard hebben vooraleer ze een woning kopen.

Met de financiële kennis van onze politici is het helaas niet veel beter gesteld. Ze komen met een belasting die niks te maken heeft met speculatie, maar die ze toch ‘speculatietaks’ noemen. Ze luisteren niet naar de talloze specialisten die waarschuwen dat die taks niets zal opbrengen en zelfs geld zal kosten en willen nu een nieuwe belasting invoeren die een nog veel groter negatief effect zal hebben op onze welvaart. Waar hebben we die politici verdiend?…”

En  verder:

…”We deelden daarbij de bezorgdheid van de heer Cooreman: de gevaarlijke combinatie van financieel analfabetisme en een bijzonder groot schuldenprobleem. Dat los je niet op door mensen die een aandeel kopen ervan te beschuldigen te speculeren.Het begin van een oplossing is net mensen aanmoedigen een reserve aan te leggen die inflatiebestendig is zodat ze ook tijdens hun oude dag gespaard blijven van armoede. Je verhindert daarmee dat de OCMW’s geconfronteerd worden met almaar langere rijen bezoekers en dat de financiële hulp nog verder krimpt voor mensen die niet kunnen sparen en onze solidariteit nu en in de toekomst broodnodig hebben. …”

Het moge duidelijk zijn dat zowel het politieke klimaat als de interesse en kennis van financiële zaken voor de meeste Belgen een waarachtige hindernis vormt die er voor zorgt dat men onvoldoende bewust is van wat nu de betere keuzes en beslissingen zijn om enige zelfredzaamheid of financiële onafhankelijkheid te kunnen bereiken.  Daarom zullen ze, willen ze succesvol zijn, net zoals succesvolle ondernemers, best te rade gaan bij échte onafhankelijke specialisten, en wordt het tijd dat men beseft dat een bankier of andere verkoper van financiële producten altijd betaald wordt voor de verkoop die gerealiseerd wordt, maar die niet afgerekend wordt op de vaststelling of het geleverde product ook de beste keuze uitmaakt voor u als consument.

Alleen een Onafhankelijk Financieel Planner , die overigens hiervoor wettig erkend moet zijn, kan u daadwerkelijk begeleiden naar financiële onafhankelijkheid. Dat is zijn beroep!

Meer info?  Suur een berichtje naar info@finconsult.be en u krijgt gegarandeerd antwoord.

Met genegen groet,

Peter Verbeeck
Financial Consult Company bvba
FSMA vergund Onafhankelijk Financieel Planner

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s